• White Twitter Icon
  • White YouTube Icon

 

 

Av. de la Torre Blanca, 57

Sant Cugat del Vallès

+34 935 543 000

 

www.esadecreapolis.com

L’experiència de Teia Fàbrega al Forum ITESSS

Confiança entre equips de treball i estructures organitzaves fortes: les claus d’un model integrat d’èxit

  • Un primer factor, que ja hem esmentat abans, és la CONFIANÇA.

Confiança perquè es produeixi  un microcosmos d’integració  garrotxí, com diu en Carles Blay per parlar del nostre model.  Perquè la proximitat i l’experiència de molts anys junts provoca confiança i sota aquest paraigua se cerquen fórmules innovadores i, fins i tot alguna vegada transgressores, amb l’únic objectiu de millorar l’atenció que donem.

Aquesta confiança no és gratuïta: es construeix. De fet, els sistemes sanitaris i socials avui en dia no compten amb aquesta confiança. Hi ha motius per la desconfiança? Segurament. Però no és només això, a més hem de sumar-hi una cultura i uns valors molt diferents. És per aquest motiu que esdevé difícil recolzar projectes col·laboratius en una base de desconfiança.

Què hem de fer? Tenir-ho present per poder treballar-hi. S’hauran de realitzar molts canvis en la normativa, altres forçant situacions… Però la millora de la confiança, augmentarà segur les possibilitats d’èxit. Aquest és un primer element clau.

 

  • Un altre element determinant són les estructures de les organitzacions i la seva fortalesa.

Les estructures del sistema de serveis  socials són més febles, el seu grau de desenvolupament cientificotècnic és menor que el de les estructures sanitàries. A més, el sistema social no s’ha desenvolupat per igual a Catalunya, concretament els serveis bàsics, que són els clau. Aquests són de competència municipal i, per tant, els seu desenvolupament ha estat condicionat amb més o menys mesura, per la política social de cada municipi.

En el cas de la Garrotxa, el Consorci, creat el 1996, ha exercit un lideratge social fort que permet parlar de tu a tu amb el sistema de salut, capaç de flexibilitzar les seves estructures perquè se sent segur. Tots sabem que com més insegur et sents, més rígid i menys col·laboratiu pot ser. Per tant, també haurem d’enfortir les estructures socials, perquè si no no farem integració sinó altres coses, com ara assimilació, que no és el que volem aconseguir. Hem de sumar la complementarietat que els dos sistemes tenen.

Assolits aquests dos determinants claus: CONFIANÇA ENFORTIMENT D’ESTRUCTURES SOCIALS, podrem decidir quins altres temes són cabdals. Alguns dels quals ja hem identificat en alguns projectes que hem desenvolupat a la Garrotxa:

  • Quin ús fem de les carteres de serveis, com les organitzem i qui les utilitza? Per tal d’aconseguir el contínuum assistencial i un únic referent pel ciutadà.

  • Com podem adequar millor els professionals del dos sistemes, per tal de no duplicar funcions i disposar d’una visió més integral de l’usuari?

En tot cas, si  centrem la mirada, el focus de la nostra intervenció, no tant en els procediments, en les estructures, en els serveis, en els sistemes (això ja ho farem posteriorment), sinó en les PERSONES, fàcilment podrem saber què hem de fer per millorar l’atenció dels nostres serveis socials i sanitaris.

Ara bé, això no és gens fàcil. En tot cas és el repte que tenim per endavant.

Vaig participar a la Jornada de Presentació del Fòrum ITESSS, el passat 8 d’octubre, per explicar l’experiència que tenim a la Garrotxa. Per tant, hi era en representació d’uns professionals de salut i de serveis socials que des de fa molts anys (vint des dels primers convenis, des de la integració en els equips bàsics) estem treballant en projectes integrats o amb estructures organitzatives integrades.

Aquests anys treballant junts han provocat un elevat grau de confiança i han fet que, tot i les dificultats que els mateixos sistemes i la seva rigidesa provoquen, haguem trobat escletxes i maneres de poder millorar l’organització dels serveis adequant-la més a les necessitats de la població.


Des del Forum ITESSS se’ns demana que, a partir de l’experiència de la Garrotxa, puguem trobar elements clau per assolir la integració: tant pel que fa a determinants externs com a determinants interns en els quals caldria actuar. Ho estem intentant! De moment, entenem que podem identificar dos factors clau: